Çocuklarda Büyüme Evreleri
Çocukların büyüme aşamaları arasında psikomotor gelişim normal boy ve kilo gelişimi ve sosyal-kişilik gelişimi özellikleri vardır. Bu özellikler kız ve erkek çocuklar arasında farklılıklar gösterir. Genelde gelişim evreleri arasında en belirgin olan motor gelişimdir ve rahatlıkla gözlenebilir.
İlk üç ayda başını dik tutabilir gözleri ile hareketli cisimleri takip edebilir. Üç-altı ay arasında dikkatini çeken nesnelere ulaşmaya çalışır başını dik tutabilir kumaş elbiseleri ağzına götürür. Altı oniki ay arasında emeklemeye başlar yardımla da olsa ayağa kalkar. Oniki onsekiz ay arasında topa vurabilir zıplayabilir kaşığı çatalı rahatça tutabilir. Yere doğru eğilebilir elinden tutarsanız merdivenleri tırmanabilir.Onsekız yirmi dört ay arasında el becerileri gelişir bir elini diğerinden daha baskın kullanmaya başlar kendi kendine yürüyebilir tabağını alıp bir yere bırakabilir oyuncakların farklı kombinasyonlarda kullanabilir.İki üç yaş arası düğmesini açabilir yemeğini taşıyabilir kumaş elbisesini yardımla giyebilir.Koşarak işlerini halledebilir atlayabilir. Üç dört yaş arası kendi karnını doyurabilir renkleri tanıyabilir el becerileri ciddi manada gelişmiştir müziği tanır tempo tutup dans edebilir boyama kitaplarını boyayabilir. Dört altı yaş arası sayıları sayabilir ayakkabısını bağlar kendi başına giyinip soyunur temizlik kurallarını uygulayabilir iki tekerlekli bisiklete binebilir kumaş parçalayıp kendi hayal gücünden yapıştırma işlemleri yapabilir .
Gelişim evlerini bu şekilde özetlenebilir dil gelişimi ise genel manada el becerileri ile paralel olup 6 yaşında net bir şekilde konuşabilir ve sözcük sayısını artırabilirler. Gelişim evreleri iyi gözlenmeli kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır. Bu bağlamda ailelerin ısrarcı tutumları çocukların gelişim düzeylerine zarar verici özellikler gösterebilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.