Doğum Sonrası Yaşananlar
Kadınların bir bebek dünyaya getirdiği bu doğum sonrası dönemde, herkes şaşkınlık yaşar. Erkekler babalıkla tanışır ve o küçük şeyin kendi çocukları olduğuna alışmaya çalışırlar. Kadınlar ise anneliğin verdiği o yoğun duygu patlaması ile bebeğinin inanılmaz olduğunu düşünür. Bu süreç erkekler için sadece şaşkınlık ve mutluluk getirirken, kadınlarda durum daha farklı olabilir.
Hormonların tamamen değişmesi kadınları bazen olumsuz etkileyebilir. Aşırı duygusal olan kadınların yanında, aşırı sinirli, aşırı kaygılı, aşırı panik halinde olan kadınlar da olabilir. Gelecek kaygısı taşımaya başlayan bu annelerin biraz daha desteğe ihtiyacı vardır. Bebeğinin gelişiminde üstlendiği rolü yapamayacağını düşünen anneler, depresyona girebilir ve kendilerine ve bebeklerine zarar verebilirler. Bu nedenle eşlerin birbirlerine destek olması, erkeğin kadının yükünü hafifletmesi ve yanında olduğunu hissettirmesi gerekir.
Yalnız olmadığını anlayan ve hisseden anneler daha huzurlu olacaktır. Annenin ve babanın huzuru doğrudan bebeğe etki eder ve aile daha sağlıklı bir iletişim yaşamaya başlarken hayat standartları da buna bağlı olarak artar. Bebek sağlığı anne sağlığı bu dönemde oldukça önemlidir. Yaşanılan bu dönemin içinde sağlık kontrolleri de aksatılmamalı, bebeğin doğduğu andan itibaren gelişimi takip edilmelidir. Doğum sonrası lohusalık dönemini atlatan anne ve bebek, yaşantılarına iyice adapte olmuş olur ve hayatları daha hızlı ve doğru bir şekilde akmaya başlar. Aile etrafındaki bütün akrabaların, dostların anne ve babaya olan destekleri eşleri yaptıklarının farkına varmaları yönünde itecek, anne ve babalığı anlamış mutlu aile bireyleri olmalarına neden olacaktır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.