Astar Tela Kumaş
Giyilen kıyafetlerin çoğunun altında bulunan fazladan bir kat daha kumaş vardır. Astar dediğimiz bu alt malzeme kimi zaman kıyafetin vücut üzerine oturup düzgün olmasını sağlarken kimi zaman da ince kumaş altına vücudu göstermemek için kullanılır. Astar tekstil sanayisi var olduğundan veri kullanılan ve üretilen bir malzeme olduğu için yüzyıllardır var diyebiliriz. Giydiğimiz bir kıyafette tamamen içimiz rahat olmasını ve rahat şekilde hareket etmemizi sağlayan astar tekstil ve giyim sektöründeki bütün ürünlerin vücut ile etkileşimde olan yerlerinde sıklık ile kullanılır. Ayrıca farklı bir işlev olarak da kimyasal maddelerin deri ile temas ermesini de önleme de kullanılır. Yani olası bir sürtünmeden dolayı vücutta kaynaklanan tahrişi önlemeye yarayan bu ara malzeme giyecek, çanta, ayakkabı ya da perde gibi şeylerin iç tarafına da ince bir kat şeklinde geçirilir.
Astar kumaş olarak işlevli ve hemen hemen her yerde kullanılabilen bir malzeme olmasına rağmen kendi başına kıyafet ya da herhangi bir giysi yapılabilen bir tür değildir. Palto ve montların içinde çok fazla tercih edilen astar, yüzeyi parlak olması bakımından mantoluk bir malzeme sayılabilir. Kıvırsak olan yüzeyi ise özel bir yöntem silsilesinden geçirilen kamgarn iplikleri ile sağlanır. Bazı durumlarda sık dokunmuş ve çekmeyen bir ip ile dokunurken bazı durumlarda atkı ile dokunur.
Sade bir yapıda imiş gibi bildiğimiz düz sıradan astar kumaşlarının yanında farklı türde olan ve tekstil sektöründe kullanılan astar çeşitleri de vardır. Bunlardan bazıları; polyester taffete astar, polyester saten astar, polyester twill astar, polyester flaş janjanlı astar, polyester flaş jakarlı astar gibi kıyafet yapımı ve dokuma sanayisinde kullanılan türleri vardır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.