Örgü Kumaş Türü Süprem Kumaş
Bugünlerde adını daha sık duymaya başladığınız örgü kumaşlar özellikle kış aylarında sıklıkla tercih ediliyor. Bu kumaşların son derece yaygın bir kullanım alanı mevcuttur. Örneğin kıyafet yapımında konfeksiyonlarda şekillenen kumaşlar ev tekstili ürünlerine dönüşerek evlerin dekorasyonunda da yoğun olarak kullanılıyor. Örgü tekniği ile elde edilen bu kumaş türlerinden biri de süprem kumaş çeşitleridir. Süprem tek katlı iplikler ile üretilebilir. Ancak aynı zamanda çift katlı ipliklerle veya ek ipliklerle de üretilebilir. Son yılların gözde kumaş türlerinden biri olması, farklı dokularının geliştirilerek beğeniye sunulmasını da beraberinde getirmiş durumda!
En çok tercih edilen alt çeşidi ise ağır süprem kumaş türüdür. Bunların gramajı ağırdır ve çift katlı iplikler kullanılarak üretilirler. Elbette üretimi için örgü makinelerinin kullanılması gerekmektedir. Sadece çift katlı pamuk iplikler kullanılabileceği gibi aynı zamanda pamuk ile farklı ipliklerin karışımından da görünümleri ve dokuları farklı olan süprem kumaşlar elde edilebilmektedir. Bu alt türler tekstil sektöründe 30/2 süprem, double jarse süprem yahut çift süprem kumaş olarak adlandırılmaktadır. Likralı iplikler kullanılarak esneme özellikleri maksimum düzeyine ulaşmış süpremler de sıklıkla üretilmekte ve tercih edilmektedir.
Bu kumaş türü tüp yani hortum şeklinde üretilmektedir. Farklı kesim teknikleri kullanılarak açık en şeklinde de kullanılabilmektedir. Kumaşın esneme özelliği de esneyebilen pek çok kumaştan farklıdır. Çünkü esneme özelliğine sahip kumaşlar genellikle yalnızca enine veya boyuna esneyebilirken süprem kumaş hem enine hem de boyuna esneyebilmektedir. Fakat olması gerekenden daha fazla esnemesi maalesef kumaşın deformasyona uğramasına neden olmaktadır. Bu nedenle kullanıcıların bu duruma maksimum düzeyde dikkat etmesi gerekmektedir.
Ribana yahut interlok kumaş çeşitleri ile kıyaslandığında süpremden daha geniş enler elde edilebileceğini de unutmamak gerekiyor. Bu arada bu kumaş türü kıyafet ya da aksesuar yapımında da kullanılmaktadır. Özellikle şal ve atkı yapımında pek çok üretim firması tarafından sıklıkla tercih edilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.